Wat doet testosteron met je lichaam? Testosteron is belangrijk voor meerdere functies voor je lichaam. In deze blog ga ik je meer vertellen over wat testosteron is, wat de invloed van testosteron is en hoe je een tekort aan testosteron kunt herkennen.
Inhoudsopgave
Wat is testosteron?
Testosteron is het belangrijkste hormoon. Vaak wordt testosteron ook wel als het mannelijke hormoon gezien. Testosteron zorgt namelijk voor alle mannelijke eigenschappen zoals spiermassa opbouwen, je libido, een zware stem of baardgroei. Dit zijn misschien ook wel de dingen die jij weet over testosteron.
Wat je misschien nog niet wist is dat het hormoon testosteron voor nog veel meer dingen belangrijk is. Zo zorgt het ook voor een goed werkend immuunsysteem, heeft het invloed op je gedrag en draagt het bij aan gezonde botten, een gezond hart en gezonde bloedvaten.
Ook vrouwen maken het hormoon testosteron aan. Alleen in een veel kleinere hoeveelheid dan bij mannen. Dit is ook gelijk de oorzaak dat vrouwen een stuk minder makkelijk spiermassa opbouwen dan mannen.
Bij mannen wordt testosteron aangemaakt in de teelballen. Bij vrouwen wordt testosteron aangemaakt in de bijnieren en eierstokken.
Wat doet testosteron met je lichaam?
Testosteron heeft verschillende invloeden op het lichaam. Testosteron is meer dan alleen het hormoon wat zorgt voor een gezond libido en wat spiermassa opbouwen ondersteund.
Testosteron en gewicht
Testosteron heeft een grote invloed op je gewicht. Een tekort aan testosteron zorgt bij mannen voor een hogere vetopslag. Ook heeft een tekort aan testosteron een negatieve invloed op je vetverbranding.
Een teveel aan vet zorgt ook voor een lagere aanmaak van testosteron. Als je overgewicht hebt, zorgt alleen afvallen al voor een hogere aanmaak van testosteron.
Invloed van testosteron op spieren
Waarschijnlijk zul je vast wel weten dat testosteron van invloed is op je spiermassa. Een hoger testosteron niveau maakt het makkelijker om meer spiermassa, spierkracht en uithoudingsvermogen op te bouwen.
Hoe dit in zijn werk gaat, kun je terug lezen in het Testoplan. Later in het artikel kom ik hier nog op terug. Ook ga ik je nog tips meegeven hoe je zelf op een natuurlijke manier je testosteron kunt boosten.
De invloed van testosteron op het libido
De meest bekende link die je zal leggen met testosteron is misschien wel het libido.
De hoeveelheid testosteron heeft namelijk een direct effect op het libido. Dit geld voor mannen en vrouwen. Hoewel bij mannen het effect wel een stuk groter is.
Een gezonde hoeveelheid testosteron is goed voor de erectie, de doorbloeding en de seksuele gezondheid.

Gemoedstoestand en testosteron
Wat je misschien niet gelijk zou verwachten, is dat testosteron zelfs invloed heeft op je je voelt.
Met een tekort aan testosteron kun je onzeker worden, neerslachtig voelen en depressieve gevoelens ontwikkelen. Ook kan een te laag testosteron gehalte zorgen voor een hogere vermoeidheid, minder energie en een gebrek aan motivatie.
Het is bizar dat één hormoon zoveel invloed kan hebben en het bewijst weer hoe belangrijk het is om gezond te leven.
Invloed van testosteron op botten, hart- en bloedvaten
Osteoporose is een aandoening aan de botten waarbij de botsterkte af neemt. Te weinig testosteron is hier een belangrijke oorzaak van.
Daarnaast heeft testosteron ook belangrijke invloed op en de hart- en bloedvaten. Te weinig testosteron kan zorgen voor cardiovasculaire aandoeningen. Dit zijn hart- en vaatziekten.
Testosteron zorgt voor een betere doorbloeding en verminderd ook de kans op trombose.
De invloed van leeftijd op testosteron
Je leeftijd heeft een grote invloed op de aanmaak van testosteron. Als je ouder wordt, gaat de productie omlaag.
Bij mannen is rond 18 jaar de testosteron productie op maximale hoogte. Tot ongeveer 30 jaar blijft de testosteron productie hoog en neemt het maar minimaal af. Vanaf ongeveer 30 jaar neemt de testosteron productie met 1% – 2% per jaar af.
Het is ook niet voor niks dat je op oudere leeftijd ziet dat je toch wat sneller dat buikje krijgt dan op jongere leeftijd. Testosteron kan hier invloed op hebben. Naast testosteron heeft ook je levensstijl en de hoeveelheid beweging die je krijgt hierop invloed.
Hoe groot de vermindering aan testosteron is kan wel per persoon verschillen. Ook hierbij heeft je levensstijl en de hoeveelheid beweging invloed op de aanmaak van testosteron.
Hoe herken je een tekort aan testosteron?
Hoe herken je of jij een tekort hebt aan testosteron? Zoals je hierboven hebt gelezen is testosron enorm belangrijk voor je gezondheid. Als je genoeg testosteron hebt zul je waarschijnlijk ervaren dat je libido hoog genoeg is, je prima spiermassa op kunt bouwen en dat je je energiek en zelfverzekerd voelt.
Een tekort aan testosteron herken je aan het tegenovergestelde van al deze dingen.
- Je voelt je neerslachtig / depressieve gevoelens
- Vermoeidheid
- Weinig spierkracht en lastig om spiermassa op te bouwen
- Borstvorming (door een te hoge omzet naar oestrogeen)
- Vetopslag (rond de heupen, buik)
- Verminderd libido

Als je dit herkent dan kan een tekort aan testosteron de oorzaak zijn. In dat geval is het belangrijk om je testosteron te gaan boosten. Wel op een natuurlijke manier natuurlijk.
Ik zal je uitleggen waarom je nooit aan anabolen moet beginnen. Dit zorgt er namelijk voor je lichaam zelf stopt met de aanmaak van testosteron. Omdat je het zelf inspuit is het voor je lichaam niet meer nodig om het aan te maken. Als je vervolgens stopt met het inspuiten van testosteron zul je te maken krijgen met alle negatieve effecten die ik je zojuist heb verteld.
Testosteron boosten
Je kunt op een natuurlijke manier de aanmaak van testosteron boosten. Een enorm goed alternatief voor het gebruik van steroïde anabolen.
Als je op een natuurlijke manier je testosteron gaat boosten verhoog je niet alleen je testosteron maar creëer je hiermee ook automatisch een gezondere levensstijl.
Een aantal tips om je testosteron op een natuurlijke manier te boosten zijn als volgt:
- Stop met het drinken van alcolhol (beperk het in ieder geval zo veel mogelijk)
- Zorg voor voldoende beweging
- Doe krachttraining
- Zorg voor een gezond voedingspatroon
- Eet zo min mogelijk bewerkte voeding. Chemische additieven in voeding kun je hormoonhuiden verstoren.
- Zorg voor voldoende en goede slaap
Als jij zelf nog veel meer wilt leren over testosteron en hoe je dit op een natuurlijke manier kunt boosten, dan raad ik je aan om het Testoplan aan te schaffen.
Meer leren over hoe je testosteron kunt boosten
In het Testoplan kun je meer leren over hoe je testosteron kunt boosten. Het Testoplan is een 11 stappenplan om op een natuurlijke manier je testosteron te boosten.
Daarnaast krijg je meer informatie over wat hormonen zijn, wat testosteron is, wat de invloed van testosteron is en leer je welke supplementen je testosteron op een natuurlijke manier boosten.
De informatie die je ik je in dit artikel heb gegeven heb ik zelf grotendeels ook geleerd uit het Testoplan. Ik raad je het Testoplan aan omdat dit gebaseerd is op 225 verschillende bronnen die weer gebaseerd zijn op meer dan 1000 wetenschappelijke onderzoeken.
Deze informatie is vertaald naar één groot stappenplan wat voor iedereen toegankelijk is. Het Testoplan bestaat uit totaal 78 pagina’s vol met informatie.
Wil je meer weten over het Testoplan?
Bekijk het Testoplan
Op mijn site heb ik ook een uitgebreide review geschreven over het Testoplan. Hierin vertel ik je meer over het product en weet je precies wat je aanschaft.
Als je meer wilt leren over op een natuurlijke manier testosteron opbouwen en het Testoplan, lees dan mijn review over het Testoplan!