Motivatie en inspiratie voor fitness

Op deze pagina wil ik graag mijn motivatie en inspiratie voor fitness met jouw delen! Ik ben echt een hele grote fitness fan. Het feit dat ik deze site heb gemaakt over voeding en fitness zegt eigenlijk al genoeg. Hopelijk kan ik jouw hiermee ideeën geven om ook een gezonde levensstijl aan te houden!

Ik hoop in dit artikel dat mijn motivatie voor jouw een inspiratie kan zijn!

Hoe ben ik begonnen met fitness?

Trainen doe ik al sinds ik een jaar of 17 was. Ik wou graag krachttraining doen maar ik wist eigenlijk niet zo goed waar ik moest beginnen. Mijn eerste fitness jaar bestond dan ook vooral uit groepslessen en wat apparaten. Op dat moment nam het nog niet zo belangrijke plek in in me leven als nu.

Na mijn eerste jaar fitness ben ik heel eventjes niet lid geweest van een sportschool. Daarna miste ik het eigenlijk wel en ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe sportschool. In deze sportschool is mijn avontuur pas echt begonnen.

Ook daar ben ik simpel begonnen met het trainen op apparaten. Ook toen wist ik zelf nog lang niet genoeg over trainen. Toch wou ik heel erg graag veel meer krachttraining doen. Ik had het geluk dat ik daar een fitness instructeur trof die me heel veel wou leren. Waar iedereen mij vertelde dat vrouwen geen krachttraining moeten doen, wou hij me verder helpen met wat ik wou.

Ik kreeg opmerkingen (van mannelijke sporters) over dat vrouwen lelijk gespierd worden van krachttraining. Gelukkig is de situatie inmiddels anders. Vrouwen in het krachthonk is niet meer weg te denken. Ik heb me nooit tegen laten houden door wat voor opmerking dan ook. En ik heb bewezen wat voor positief effect krachttraining op je lichaam kan hebben!

Ik train nog steeds bij dezelfde sportschool. De mensen die eerst negatieve opmerkingen maakten, respecteren me nu. Dat denk ik in ieder geval wel:) Ik heb wel degelijk bewezen wat voor positief effect fitness voor je lichaam kan hebben. En dan juist met name krachttraining.

Hoe heb ik mijn fitness kennis vergroot?

Nadat ik veel oefeningen had geleerd van een fitness instructeur was ik nog niet klaar met leren. Doordat ik steeds meer wist wat ik moest doen haalde ik er steeds meer voldoening uit. Ook merkte ik dat ik steeds sterker werd. Vanaf dit punt was fitness niet meer weg te denken uit mijn leven.

Ik wou dolgraag nog meer leren. Als enorme enthousiasteling bedacht ik dat ik naast 2 banen ook nog wel een opleiding in de weekenduren kon volgen. Dit is het moment dat ik ben begonnen met de opleiding voor fitness trainer. Ik wou simpelweg gewoon ook alles weten wat een fitness instructeur ook weet. Ik wou zelf weten hoe ik trainingen kon indelen en doelen behalen.

En alles zelf leren was voor mijn een logischer stap dan een personal trainer inhuren. Waar ik nog steeds nooit spijt van heb gehad. Mijn eigen kennis vergroten was een hele slimme zet. Hierdoor weet ik tot op de dag van vandaag nog steeds wat ik allemaal wil doen met mijn fitness training.

Deze opleiding heb ik gevolgd totdat ik mijn diploma voor de fitness master (level 3) in mijn zak had.

Nog steeds vergroot ik mijn kennis door veel te lezen online en in boeken. En ik test ook verschillende fitness programma’s uit. De reviews hiervan kun je ook terug vinden op deze site. Zo heb ik bijvoorbeeld het Droog Trainen Protocol voor Vrouwen gevolgd en ben ik aan de slag gegaan met afvallen en mindset.

Wat is mijn motivatie voor fitness?

Ik heb meerdere redenen om lekker volop te trainen. Bij deze mijn redenen waarom ik nog steeds keihard fitness fan ben en vooral van krachttraining hou:

  • Het zorgt ervoor dat ik beter in mijn vel zit en meer zelfvertrouwen heb
  • Ik voel me altijd voldaan na een goede training
  • Met meer trainen en bewegen kan ik ook meer eten (Ik houd heel veel van eten)
  • Fitness zorgt ervoor dat mijn lichaam er strakker uit zit
  • Ik voel me goed door de adrenaline en endorfine die vrij komt met het trainen (het verslavingseffect)
  • Het voelt ook gewoon enorm goed om iets voor jezelf te doen ongeacht wat anderen er van vinden en denken

Hoe ga ik om met tegenslagen?

Nu denk je misschien dat mij alles in aan komen waaien. Dit is het absoluut niet geweest. Ook in mijn fitness avontuur heb ik genoeg tegenslagen gehad. Maar voor mij is het allemaal nooit een reden geweest om op te geven. Een tegenslag is niet iets wat je moet zien als falen. Een tegenslag is een leermoment waarmee je in ieder geval leert hoe het niet moet.

Voeding

Ik hou van lekker eten en ik kan heel veel eten. Geen goede combinatie als je wilt afvallen. In de eerste jaren met fitness kwam ik alleen maar aan. Dit was absoluut niet alleen maar spiermassa. Qua vetpercentage zat ik uiteindelijk gewoon op overgewicht. Ik at teveel ongezonde dingen en kreeg daarmee gewoon consequent teveel calorieën binnen.

Het zijn echt aanpassingen in mijn levensstijl en eetgewoontes die ervoor hebben gezorgd dat ik uiteindelijk af ben gaan vallen. Verandering van baan heeft mij ermee geholpen om nog meer voor mezelf te kiezen en om ongezonde eetgewoontes achter me te laten. Natuurlijk eet ik nog steeds af en toe iets wat minder goed is maar wel een heel stuk beperkter.

Ongelukje

Tijdens mijn fitness opleiding had ik de pech om een ongelukje te krijgen tijdens mijn 2e crossfit les. Ik was juist begonnen om naast fitness ook crossfit te gaan doen en daar kwam op deze manier abrupt een eind aan. Door pure pech had ik gelijk bijna alle banden in mijn knie doorgescheurd. En ja dat doet pijn.

Het heeft bijna een jaar geduurd voor ik weer redelijk normaal kon lopen. Op dat punt ben ik mijn fitness opleiding weer verder gaan volgen ondanks dat ik nog niet helemaal hersteld was. Je zal maar fitness fan zijn..

En je mag één keer raden wat belangrijk is met zo’n grote blessure. Heel erg veel krachttraining. Het is mijn grote redding geweest dat ik al een enorme fan was van krachttraining. Toen ik na jaren uit gerevalideerd was, ben ik nog steeds verder gegaan met verbeteren. En om jaren later de fysio te verbazen met de resultaten die neergezet heb!

Voor mij is dit nog een stukje extra motivatie om gewoon de rest van mijn leven krachttraining te blijven doen. Zonder krachttraining zou ik door het leven moeten met knieklachten. Hoe heerlijk is het dat ik dit kan voorkomen door gewoon door te blijven gaan met fitnessen!

Blessure

Nog iets minder lang geleden kreeg ik ook te maken met het oplopen van een sportblessure. Een blessure die vaker voorkomt bij krachtsporters. Ik had een schouder blessure opgelopen in de loop van de jaren. Mijn grote spieren namen het over van de aansturende spieren waardoor mijn schouderblad niet meer op de juiste manier meebewoog met bewegingen.

Om zulke dingen te voorkomen is het zo enorm belangrijk om op techniek te letten! En ook ook de kleinere spieren goed te trainen en niet alleen de grote groepen.

Deze blessure was ook één grote ellende. Ik kwam als eerst bij een fysiotherapeut terecht die me vertelde dat ik vooral door moest gaan met trainen omdat anders alles alleen maar meer vast zou gaan zitten. Een averechts advies waarmee het alleen maar erger is geworden. Gelukkig was ik uiteindelijk wijs genoeg om zelf naar een andere fysio te gaan.

Vanaf dit moment wist ik waar ik aan toe was en moest ik juist al mijn training laten vallen. Het was voor mij nog een soort geluk dat dit tegelijk kwam met de sluiting van sportscholen in coronatijd. Met deze therapeut ben ik opnieuw bij de basis begonnen met krachttraining voor de aansturende spieren en na ongeveer 4 maanden kon ik weer beginnen met opbouwen met alle andere oefeningen.

Dit was ook best wel weer een tegenslag met mijn fitness. Ik moest weer opnieuw beginnen met het opbouwen van krachttraining. Maar opnieuw weet ik nog steeds waar ik het allemaal voor doe en kan ik het niet uit mijn leven wegdenken!

Waarom vind ik fitness voor iedereen een aanrader?

Ik snap het als je na het lezen van mijn tegenslagen helemaal niet bezig wilt met fitness. Maar eigenlijk zijn mijn tegenslagen niet zo erg. Met elke tegenslag ben ik er weer beter uit gekomen. Daarnaast zijn al mijn motivatie punten die ik eerder in dit bericht met je gedeeld hebt, mijn redenen waarom ik fitness voor iedereen een aanrader vind.

Nou vind ik niet per direct dat iedereen gelijk naar de sportschool moet rennen. Mijn passie ligt hier wel, maar het kan natuurlijk best zijn dat jij iets anders veel leuker vind. Ik raad je vooral aan om gewoon te zorgen dat je genoeg in beweging bent en gezond leeft. Zoek hierbij een vorm van bewegen die jij leuk vind en wat bij jouw past.

Op deze manier kan het iets worden wat je vol blijft houden op de lange termijn. Met tegenzin sporten is niet iets waar je iets positiefs uit haalt en zin in hebt.

Van onze fitness fans!

Om niet alleen mijn eigen verhaal met jullie te delen, heb ik nog een paar mensen gevraagd of zijn ook hun motivatie en inspiratie voor fitness wouden delen. Hieronder kun je de reacties lezen die ik hierop terug heb gehad!

ArienL


Fitness en sport is echt belangrijk in het leven van een mens. Het helpt je fysiek, mentaal en het is gewoon leuk om te doen! Het leuke eraan is dat het voor iedereen is! Voor jong en oud. Ieder heeft zo zijn eigen doelen en je mag je eigen tempo hebben.

Fitness persoonlijk voor mij is echt een uitlaatklep. 1.5 uur het maximale eruit halen en proberen het beste uit mijn eigen lichaam te krijgen. En proberen om steeds een stapje verder te gaan vanwaar ik nu ben.Arien L
Fitness

JoeryB

“Begonnen om af te vallen, uiteindelijk flink gegroeid en flink sterk geworden.”

Joery B
Fitness

rachel-scheers

Mijn naam is Rachel Scheers. Ik ben 22 jaar en sport nu ongeveer 1,5 jaar.
Ik weet nog de eerste keer dat ik in de sportschool stond voor kracht training. Mijn gedachte was toen echt van: “Dit is niks voor mij.” Later toch nog een paar keer de sportschool ingedoken om te kijken hoe het toen was. En ja hoor ik had mijn motivatie gevonden.

Ik sportte toen 2/3 keer in de week. Omdat ik weinig verschil zag, ben ik 1 jaar geleden begonnen met een sport coach. Hij hielp mij met mijn trainingen. Ik begon toen met 4/5 keer per week te trainen volgens een schema en doe het nu nog steeds. Omdat ik nog meer resultaat wilde, ben ik sinds 6 maanden geleden begonnen met ook een voedingsschema.

Toen was het on!! Ik zit nu helemaal in het sporten, ondanks de corona en vindt het super leuk. Met trainen kan ik mijn hoofd lekker leegmaken onder het sporten en mijn lichaam veranderd super goed! Ik was eerder heel mager en was erg onzeker over mijn lichaam. Door het sporten en de veranderingen ben ik zelfverzekerder geworden! Ik ben erg trots op wat ik van mijn lichaam gemaakt heb en ga zeker door met sporten!

Rachel Scheers
Bodybuilding

Deel ook jouw motivatie en inspiratie voor fitness!

Wil jij graag jouw eigen stukje tekst over motivatie en inspiratie ook delen? Laat een reactie achter met jouw motivatie en inspiratie voor fitness en wees zo een inspiratie voor anderen! Ik kijk uit naar al jullie verhalen!