Is een dieet nodig om af te vallen?

Is een dieet nodig om af te vallen? Meningen zijn hierover verdeeld. In dit bericht wil ik jou uitleggen over verschillende diëten en voedingstrends. Wat de voor- en nadelen zijn van het diëten en je een goed alternatief geven voor het diëten!

Inhoudsopgave

Soorten diëten

Er zijn talloze diëten die je kunt volgen. Deze verschillende diëten hebben allemaal hun eigen manier om jou te laten eten. Met een dieet wordt vaak een voedingsgroep totaal uitgesloten. De voedingstrend op dit moment zijn vooral gericht op de hoeveelheid eten wat je binnen krijgt. Een aantal diëten en voedingstrends zijn als volgt:

Koolhydraat arm eten

De naam in deze omschrijving zegt het al. Een dieet met zo min mogelijk koolhydraten. De basis van je voeding bestaat hiermee vooral uit eiwitten en vetten. Hiermee kan je afvallen omdat je zo zorgt dat je minder calorieën binnen krijgt. Een groot nadeel van koolhydraat arm eten is dat je een gezonde voedingsgroep uit sluit. Koolhydraten dienen als belangrijke brandstof voor je lichaam en eten zoals volkoren brood en zilvervlies rijst is gewoon gezond om te eten.

diëten - lekker en gezond eten

Intermittent fasting

Met intermittent fasting ga je eigenlijk een periode van de dag vasten. Hiermee sluit je geen voedingsgroepen uit, alleen eet je maar tussen bepaalde tijdstippen. Hiermee kan je afvallen omdat je in kortere tijd minder snel veel calorieën eet dan over een hele dag verspreid. Een groot nadeel bij intermittend fasting is dat je nog steeds veel ongezonde dingen kunt eten. Ongezonde dingen eten kun je dus gewoon mee afvallen, zolang je minder eet dan je op een dag verbruikt, alleen voor je gezondheid kun je je afvragen of dit de juiste manier is.

Paleo dieet

Het paleo dieet is gericht op eten zoals onze vroegere voorouders ook deden. Dit richt zich ook niet op de hoeveelheid voedsel die je consumeert. Paleo wil dat je zoveel mogelijk onbewerkt voedsel eet. Dit is overigens een heel goed idee om onbewerkt voedsel te eten. Maar naast onbewerkt voedsel sluit paleo de granen, zuivel en peulvruchten ook uit. Het idee is leuk, maar onze voorouders werden niet ouder dan wij nu worden.

Crash dieten

Een crash dieet is erop gericht om in korte tijd zoveel mogelijk af te vallen. Met een crash dieet zit je in een hoog calorie tekort. Hierdoor vliegen de kilo’s eraf. Het is alleen niet de meest gezonde manier om af te vallen voor je lichaam.

Weight watchers

Met de weight watschers ga je geen calorieën tellen, maar werk je met een punten systeem. Je mag een bepaald aantal punten op een dag eten en voor ieder product is vast gesteld hoeveel punten dit is. Voor afvallen is dit een prima systeem. Wat nadelig is, je mag nog steeds alle ongezonde dingen eten.

dieten - calorieën tellen

Calorieën tellen

Calorieën tellen is één van de beste manieren om af te vallen. Hierbij tel je alles bij elkaar op en het maakt niet uit wat je op een dag eet. Met calorieën tellen zorg je dat je niet iets minder calorieën binnen krijgt dan wat je op een dag nodig hebt. Na een tijdje moet je dit weer iets naar beneden bijstellen als je gewicht stagneert. Op deze manier val je geleidelijk af en is het ook beter vol te houden.

Wat hebben al deze diëten en trends gemeen?

Al deze diëten hebben één belangrijke overeenkomst om af te kunnen vallen. Met de ‘regels’ die per dieet of trend verschillend zijn, zorgen ze er allemaal voor dat je calorie inname omlaag gaat. De calorie inname omlaag brengen is namelijk één van de twee manieren om af te vallen. De andere manier om af te vallen, is om je calorieverbruik te verhogen, maar hier gaat het niet om in een dieet. Een dieet kan dus handig zijn om mee af te vallen.

dieten - gezond eten

Voordelen van diëten

Diëten kan verschillende voordelen hebben:

  • Een stok achter de deur om te beginnen met afvallen.
  • Afvallen doordat je met een dieet een calorie tekort creëert.
  • Regels waar je je aan moet houden, zodat je zelf nergens over na hoeft te denken.
  • Er zijn per dieet veel recepten online te vinden.

nadelen van diëten

Een dieet volgen heeft helaas ook nadelen.

  • Het misschien van belangrijke voedingsstoffen.
  • Diëten doe je niet je hele leven. Wat doe je als je dieet voorbij is?!
  • Het geeft vaak een jojo effect.
  • Het is moeilijk om lange termijn vol te houden.

Het beste alternatief voor diëten om af te vallen!

In plaats van diëten zijn er ook andere manieren om af te vallen. Je moet minder calorieën binnen krijgen. Dit is de basis om gewicht te verliezen. De basis hiervoor is calorieën tellen. Zo krijg je steeds meer overzicht wat je allemaal binnen krijgt.

Naast gewicht verliezen is dit belangrijk om dit op een gezonde manier te bereiken. Probeer dus met het aantal calorieën wat je op een dag binnen mag krijgen zo gezond mogelijk te eten. Zorg voor voldoende groente, fruit, volkoren brood, eiwitten enz. Hiermee zorg je ervoor dat je lichaam gezond blijft en dat je meer energie over houd, dan als je alleen maar ongezond eet.

Dan kom je bij stap 3 en dat is misschien wel de lastigste van allemaal. Zorg je dat het lange termijn vol kan houden. Het mooiste is als je hiermee een gezonde levensstijl kan creëren, waardoor je het gewicht ook niet meer terug aan komt. 100% alleen maar gezonde voeding is natuurlijk het allerbeste, maar dit is lastig om vol te houden.

Om toch af en toe een drankje te kunnen nemen of dat stukje taart op een feestje is het slim om te zorgen dat 80-90% van je voeding uit gezonde voeding bestaat. Het overige kun je dan nog een beetje zondigen. Dit maakt het haalbaar om op lange termijn vol te houden. En met een beetje geluk veranderd je smaak (lange termijn), zodat je niet eens meer zoveel behoefte hebt aan ongezond eten!

Na het lezen van dit bericht, denk ik dat het antwoord duidelijk is op de vraag: “Is een dieet nodig is om af te vallen?!”

2 gedachten over “Is een dieet nodig om af te vallen?”

Plaats een reactie