Bereken je BMI

Bereken je BMI. Iedereen heeft wel eens gehoord over het BMI. BMI is een afkorting van Body Mass Index. Het is een getal wat aan geeft hoe de verhouding is tussen je gewicht en je lengte. Het idee achter het BMI is dat je indicatie krijgt of jij wel of geen overgewicht hebt.

Het BMI wordt gebruikt als makkelijke indicatie om dus te kijken of je gewicht gezond is voor jou lengte. De berekening is simpel uit te voeren door iedereen en je hebt gelijk een antwoord. Dit is allemaal heel erg mooi natuurlijk, alleen kan ik je nu alvast vertellen, dat je niet alleen maar blind naar het BMI kunt kijken om te zien of jou gewicht gezond is. Het BMI houd namelijk alleen maar rekening met je lengte en je gewicht. Dit is ook waar de berekening op gebaseerd is.

Inhoudsopgave

BMI berekenen

Het BMI kun je heel makkelijk zelf uitrekenen. Dit gaat als volgt:

  • gewicht / lengte in het kwadraat = BMI of
  • gewicht / (lengte x lengte) = BMI

Een voorbeeld: Stel je weegt 75 kilogram en je lengte is 1,80 meter. De berekening wordt dan als volgt:

  • 75/1,8^2 = 23,15 of
  • 75/(1,8×1,8) = 23,15

Het antwoord is dus 23,15. Dit valt onder gezond gewicht en dan is het wijs om dit zo te houden.

Wat kun je afleiden uit het BMI

Je hebt de berekening gedaan en daar komt een getal uit. Maar wat geeft dit eigenlijk aan?! Hiervoor zijn vaste waardes vast gesteld.

Deze waardes zijn als volgt:

  • Lager dan 18,5: Dit betekent dat je ondergewicht hebt en dat het nodig is om iets aan te komen.
  • Tussen 18,5 en 25: Dit betekent dat gewicht goed op peil is en dat je dus een gezond gewicht hebt.
  • Tussen 25 en 30: Dit betekent dat je overgewicht hebt en dat het wijs is om af te vallen.
  • Hoger dan 30: Dit betekent dat je zwaar overgewicht hebt en dat je onder obesitas valt. Afvallen is noodzaak voor je gezondheid.

Maar let wel op, deze berekening is dus alleen gebaseerd op basis van lengte en gewicht. Er wordt geen rekening gehouden met de hoeveel spiermassa en de hoeveelheid die je hebt. Dit is een hele belangrijke verhouding om te bepalen of je echt overgewicht hebt. Als jij veel spiermassa hebt en jou BMI komt hoog uit, dan betekent dit nog niet dat jij een ongezond gewicht hebt. Als jij vetpercentage te hoog is, dan heb je daadwerkelijk een ongezond gewicht.

Waarom alleen BMI niet genoeg is, als indicatie voor een gezond gewicht!

Zoals ik in het begin van mijn artikel al vertelde is alleen het BMI niet genoeg om te zien of jou gewicht gezond is voor jou lengte. Dit is omdat het BMI geen rekening houd met je magere massa, vetpercentage en spiermassa. De belangrijkste indicatie om te zien of jou gewicht gezond is voor je lengte, is je vetpercentage. Deze is alleen helaas niet net zo makkelijk uit te rekenen als het BMI

Magere massa

Magere massa is het lichaamsgewicht zonder vet en botten meegerekend. De magere massa bestaat voornamelijk uit spieren, organen en vocht. Met een hogere magere massa ligt gemiddeld je calorie verbruik ook hoger. Dit komt omdat een hogere magere massa vaak bestaat uit een hogere spiermassa. Spiermassa verbruikt calorieën en meer spiermassa betekent een hoger verbruik van calorieën.

Vetpercentage

Je vetpercentage geeft aan hoeveel vet je lichaam heeft in verhouding met je gewicht. Dit is de belangrijkste meting om te kijken of je wel of geen overgewicht hebt. Lees hier meer over vetpercentage verlagen.

Spiermassa

Spiermassa is simpelweg de hoeveelheid spieren die je hebt in kilo’s uitgedrukt. Als jij een te hoog BMI hebt, wil je geen spiermassa kwijt raken, maar wel vetmassa. Veel spiermassa zorgt voor een strakker uiterlijk en spiermassa zorgt ook voor een hogere verbranding. Lees hier meer over spiermassa opbouwen.

Conclusie

Het BMI is vooral een makkelijk en snelle manier om te zien of je een gezond gewicht hebt. Gebruik het als richtlijn en niet als enige definitieve manier om vast te stellen of je wel of geen overgewicht hebt. Beter hiervoor is je vetpercentage meten. Uiteindelijk hangt je totale gezondheid af van een combinatie van verschillende factoren.

Tip

Naast je vetpercentage meten, kun je ook gewoon eens in de spiegel kijken. Als je heel eerlijk naar jezelf kijkt, dan kun je zelf ook al een aardige inschatting maken of je wel of geen overgewicht hebt. Als alles er strak uitziet, hoef jij je waarschijnlijk geen zorgen te maken dat jij overgewicht hebt. Als je meerdere vetrollen ziet zitten, dan is het tijd om daar wat aan te doen…

Naast de spiegel zegt je kleding maat ook wel iets. Met de Nederlandse maten staat een s niet voor niks voor small en een xl voor extra large.

Plaats een reactie