Wat is bulken?

Wat is bulken? Bulken is eigenlijk een ander wordt voor aankomen, alleen is bulken de term die veel in de fitness wereld wordt gebruikt. We hebben het hier dan over aankomen in spiermassa. Als je aan wilt komen in spiermassa, dan is het belangrijk om meer calorieën binnen te krijgen dan wat je lichaam verbruikt. Zonder deze extra calorieën zal het lastig zijn om echt massa op te bouwen.

Bulken is niet alleen voor mannen weggelegd, maar ook voor vrouwen die strakker en gespierder willen worden!

Het aankomen in spiermassa gaat altijd in combinatie met krachttraining. Deze krachttraining is noodzakelijk voor spieropbouw. Zonder belasting van je spieren zullen je spieren ook niet groeien. Verder is het belangrijk dat je dus genoeg voeding binnen krijgt. Het beste is om zoveel mogelijk gezonde voeding binnen te krijgen met veel voedingsstoffen en eiwitten.

Belangrijk om te groeien is meer eten dan wat je lichaam verbruikt. Je hebt een overschot aan calorieën nodig. Een overschot aan calorieën kun je op verschillende manieren creëren.

  • Maakt je maaltijden groter.
  • Eet een paar keer extra per dag.
  • Eet voeding waar veel calorieën in zitten.
bulken krachttraining & voeding
Krachttraining & voeding

Als je hier voor de volle 100% resultaat mee wilt bereiken, dan kun je ook calorieën bij gaan houden. Je moet hierbij weten wat jij op een dag verbruikt. Hier ga je boven eten. Begin met een paar honderd calorieën meer en bouw dit langzaam op. Een langzame opbouw is belangrijk om te voorkomen dat je veel in vet aankomt. Een goede spierdefinitie krijg je alleen mooi zichtbaar met niet teveel vet.

Er zijn verschillende manieren om te bulken. Je kunt op alles letten wat je eet of op helemaal niks. Dit is het verschil tussen clean-, lean- en dirty bulken. Uitleg over deze verschillende manieren om te bulken, kun je hieronder tussen de links vinden.

Artikelen over bulken / aankomen

Spiermassa protocol voor mannen
Proteïnerijke recepten pakket
Eiwitrijke recepten kookpakket
Clean bulken
Lean bulken
Dirty bulken
9 tips om zoveel mogelijk spiermassa op te bouwen

Plaats een reactie