De eiwitshake

De eiwitshake is een makkelijke manier om extra eiwitten binnen te krijgen. Extra eiwitten zijn belangrijk als jij vaak sport. Spieren hebben deze extra eiwitten nodig om te herstellen. Deze eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor het herstel van de spieren, maar ze dragen ook bij aan spierbehoud en spiergroei.

Inhoudsopgave

Voor wie is de eiwitshake geschikt?

De eiwitshake wordt vooral veel gebruikt in de sportwereld. Dit is heel erg logisch, omdat sporters gemiddeld meer eiwitten nodig hebben dan niet sporters. Vooral met krachtsport is het voor je lichaam belangrijk om genoeg eiwitten binnen te krijgen voor je spierherstel. Maar ook met duursport kunnen extra eiwitten bijdragen aan spierbehoud en spierherstel.

Ben jij geen sporter, dan hoeft het niet nodig te zijn om extra eiwitten te nemen. Als je al voldoende gezond en gevarieerd eet, dan zou je genoeg aan bouwstoffen binnen moeten krijgen. Met een minder gezond en gevarieerd voedingspatroon, dan is het mogelijk dat je niet genoeg eiwitten binnen krijgt. Een eiwitshake vormt dan een makkelijke aanvulling op je voeding. Let wel op, het is geen vervanging voor voeding, maar alleen een aanvulling op je voeding. Het blijft altijd belangrijk om gezond en gevarieerd te eten.

Vaak is genoeg eiwitten binnen krijgen vooral een uitdaging voor vegetariërs en veganisten. Dit is omdat je juist met vis en vlees makkelijk voldoende eiwitten binnen krijgt. Als jij dit niet eet dan is het uitdaging om goede vervangers hiervoor te vinden. Een eiwitshake zou ook hiervoor een uitkomst kunnen bieden. Je hebt de poeders op basis van melk, maar er zijn ook poeders op basis van plantaardige producten zoals bijvoorbeeld soja of hennep.

Is de eiwitshake geschikt als je wilt afvallen?

De eiwitshake kan prima geconsumeerd worden door mensen die willen afvallen. Aan het eind van de streep draait afvallen altijd om het volgende:

  • Minder calorieën binnen krijgen dat wat jij op een dag verbruikt!

De eiwitshake kan prima als bijvoorbeeld tussendoortje of bij een ontbijt of lunch genuttigd worden. Eiwitten geven je langer een verzadigd gevoel dan heel veel andere soorten (ongezonde) voeding. Dit kan je meehelpen om tussendoor geen extra snacks te nuttigen. Als jij langer een verzadigd gevoel hebt na een maaltijd, dan maakt dit de drang om extra te eten lager. In verhouding met snacks, is het aantal calorieën per shake niet zo hoog.

Lees meer over afvallen in mijn artikel over het verlagen van je vetpercentage op een gezonde manier.

Welk dagdeel kun je het beste de eiwitshake nemen?

Je kunt de eiwitshake ieder moment van de dag gebruiken. De meest gebruikelijke tijd is binnen een uur na de training. Hiermee krijg je gelijk eiwitten binnen die je lichaam kan gebruiken om te gaan herstellen.

Omdat het langer kan duren voor je lichaam hersteld is van een training, is het niet alleen belangrijk om gelijk na je training eiwitten te nuttigen, maar ook verspreid over de rest van de dag. Zorg daarom dat je ook eiwitten binnen krijgt met je voeding en gebruik de eiwitshake als aanvulling hierop!

Je kunt ook nog een keuze maken tussen snel opneembare eiwitten en langzaam opneembare eiwitten. Snel opneembare eiwitten is ideaal voor overdag en langzaam opneembare eiwitten is ideaal voor het slapengaan.

Vormen van eiwitten

Je koopt de eiwitten in poedervorm of al kant en klaar als een drankje. De poeder kun je makkelijk aanmaken met water of melk. Je kunt hiervoor gebruik maken van een blender of een shaker. Naast een poeder kun je ook kant-en-klare shakes kopen. Dit is ideaal om mee te pakken als je op pad gaat. Hier hoef je niks meer aan te doen, dus lekker makkelijk mee de tas in. En deze is natuurlijk ook ideaal als je maar weinig tijd hebt om iets klaar te maken.

Hieronder kun je de verschillende eiwitshakes aanschaffen. Je kunt je keuze maken uit snel opneembare eiwitten, langzaam opneembare eiwitten, plantaardige eiwitten en kant-en-klare eiwitshakes. Alle varianten eiwitten kun je in verschillende smaken en verschillende hoeveelheden bestellen, dus zeker voor ieder wat wils!

Whey perfection eiwitshake
Whey perfection (snel opneembare eiwitten)
micellar casein perfection eiwitshake
Micellar casein perfection (langzaam opneembare eiwitten)
Vegan perfection eiwitshake
Vegan perfection (plantaardige eiwitten)
smart protein drink kant-en-klaar
Smart protein drinks (kant-en-klaar)

Plaats een reactie