Creatine Supplementen

Creatine supplementen worden veel gebruikt in de sportwereld. Creatine kan meehelpen om sportresultaten te verbeten. Hoe dit allemaal in ze werk gaat, wordt in dit artikel uitgelegd.

Als jij aan het trainen bent, gebruikt je lichaam verschillende energievoorraden om je training vol te houden. De eerste 6 tot 8 seconden van een oefening gebruikt je lichaam creatine. Daarna schakelt je lichaam over op andere energiesystemen.

Inhoudsopgave

Waar zorgt creatine voor?

Het supplement heeft meerdere positieve resultaten:

  • Creatine voorziet je spieren van energie.
  • Het kan zorgen voor een betere prestatie.
  • Bevordering van de spierkracht.
  • Meer spiermassa door een hoger cel volume. (Dit komt door het vocht wat naar de spieren wordt getrokken.)

Het is vooral geschikt voor sporters die explosieve kracht nodig hebben. Denk hierbij aan (maximale) krachttraining, gewichtheffer en sprinters. Voor bijvoorbeeld hardlopers en lange afstand wielrenners zal het geen extra nut hebben.

Voorgeschreven hoeveelheid creatine supplementen

De voorgeschreven hoeveelheid aan creatine is 3 tot 5 gram per dag. Omdat je al creatine binnen krijgt door middel van het eten van vlees en vis en je lichaam ook zelf creatine aan kan maken, hoeft het niet nodig te zijn om 3 tot 5 per extra erbij te consumeren. Pas dit een beetje aan naar wat jij al binnen krijgt en consumeer alleen de hoeveelheid wat je nog extra nodig hebt.

De creatine wordt opgeslagen in de spieren en daarom maakt het niet veel uit op welk moment van de dag de extra creatine geconsumeerd wordt. Het beste kan je creatine consumeren met water of vruchtensap. Creatine wordt je in lichaam het beste opgenomen in combinatie met koolhydraten, daarom is vruchtensap ook een optie om te gebruiken. Hiervoor zou ik zelf verse vruchtensap maken, omdat je lichaam hier meer aan heeft dan vruchtensap uit een pak.

Toch geeft het niet voor iedereen hetzelfde resultaat. Als je al relatief veel creatine door middel van voeding binnen krijgt, is het effect van een supplement lager dan voor iemand die praktisch geen creatine binnen krijgt.

Bijwerkingen

Creatine kan zorgen voor een paar bijwerkingen. Het kan zorgen voor een lichte gewichtstoename. Dit is gelukkig geen gewichtstoename van vet. De creatine in de spieren trekken vocht aan. Hierdoor wordt er meer vocht opgeslagen in de spieren. Dit heeft als gevolg dat je iets gewichtstoename krijgt in de vorm van meer spiermassa. Omdat het vocht aan trekt, is het belangrijk om voldoende water te drinken. Zeker als je extra creatine als supplement gebruikt.

Een teveel gebruik aan creatine kan zorgen voor maag en darm klachten. Daarom adviseer ik om nooit meer dan de voorgeschreven hoeveelheid aan creatine te nuttigen.

Hoe krijg je creatine binnen?

Er zijn verschillende manieren om creatine binnen te krijgen. Allereerst kan je lichaam zelf creatine aanmaken. Creatine wordt omgezet in creatinefosfaat. Creatinefosfaat is wat je spieren nodig hebben.

Creatine zit ook gewoon in je voeding. Onder andere is vis en vlees. Hiermee krijg je dus al een goede basis aan creatine binnen. Alleen sporters kunnen soms wat meer creatine gebruiken, omdat sporters vaker hun energievoorraad aanspreken.

Om als sporter extra creatine binnen te krijgen kun je supplementen gebruiken. Deze supplementen zijn een hele makkelijke manier om je creatine voorraad aan te vullen.

De meest voorkomende manier om extra creatine binnen te krijgen, is door middel van poedervorm. Deze poeder los je op in water of vruchtensap.

In plaats van een oplosbaar poeder, kun je ook makkelijk capsules innemen. Deze slik je makkelijk door met water of vruchtensap.

Naast deze 2 opties heb je ook nog creatine in tablet vorm. Deze kun je makkelijk met een glas water bij de maaltijd innemen.

Waar staat creapure® kwaliteit voor?

De creatine van Body & Fit heeft een creapure® kwaliteit garantie. Maar wat betekent dit?! De creatine wordt getest op zuiverheid en kwaliteit. Het bedrijf dat deze creatine produceert, zit in Duitsland. Het wordt geproduceerd door AlzChem Trostberg GmbH. Dit Bedrijf garandeert dat dit de meest zuivere creatine is, die wereldwijd te verkrijgen is. Het merk creapure® staat dus voor een goede en zuivere kwaliteit garantie.

Door middel van de knoppen hieronder kun jij je creatine supplement aanschaffen. De meest gebruikte variant is de creatine poeder, maar je kunt ook gaan voor de capsules of de tabletvorm.

Plaats een reactie